Veiligheidscontroles waar een eind dreigt aan te komen, een minimumloon dat niet voldoet en het harde optreden van politiediensten tijdens de voorbije protesten in hoofdstad Dhaka. Je zou voor minder verontwaardigd zijn. Op 31 januari wordt daarom geprotesteerd aan de Bengaalse ambassades.

Tandwielen en kettingen zijn volledig uitgesleten, stappentellers zijn tilt geslagen en spieren zijn zo verzuurd als melk die al veel te lang in je koelkast staat. De actie 'Kwb beweegt voor #cleanekleren' is meer dan geslaagd.

Een sector waarin jonge mensen lange dagen werken in onveilige omstandigheden voor een hongerloon. Een sector die bovendien, op olie na, de meest vervuilende ter wereld is. We spreken hier uiteraard - dit blijft de #cleanekleren campagne - over de kledingsector. #cleanekleren organiseerde een infosessie voor aankopers van organisaties. ‘Hoe duurzaam kleding aankopen?’ was de vraag.

Bengalese kledingarbeiders hebben dezer dagen alle reden om 's nachts wakker te liggen. Het Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh - of kortweg Bangladesh Akkoord - staat immers onder enorme druk. De Bengalese overheid wil af van de internationale veiligheidsinspecties in hun kledingfabrieken en staat op het punt deze voortaan te verbieden.

H&M beloofde in 2013 dat 850.000 werknemers die H&M kleding naaien een leefbaar loon zouden verdienen tegen 2018. Actievoerders hielden vandaag een flashmob in de Langemunt in Gent om hen aan die belofte te herinneren. De actie kadert in de internationale campagne “Turn Around, H&M”. De afgelopen weken gingen acties door in 30 steden wereldwijd.

Hoe kunnen bedrijven hun toeleveringsketen transparant maken? En hoe consumenten hierbij betrekken? Dat was de hamvraag van de conferentie die Geert Bourgeois, Vlaams Minister-President, in samenwerking met de SERV - de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen - organiseerde in het Vlaams Parlement, nadat eerder dit jaar de KU Leuven een rapport uitbracht waarin het stelt dat België achterop hinkt in bedrijven aan te zetten tot een meer duurzame bedrijfsvoering.

Nieuwe promokleding of sportshirts nodig voor de leden van je organisatie? En vind je het belangrijk dat deze kleren in eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt worden? Op 14 december 2018 organiseert #cleanekleren een infosessie over de aankoop van duurzame kleding.

De National Garment Workers Federation (NGWF) organiseert op 12 oktober 2018 een hongerstaking om de minimumlonen van kledingarbeiders aan te passen. 

Op 7 oktober was het weer de Internationale dag van Waardig Werk. Niet toevallig, vond op deze dag de M-Fair in Mechelen plaats. 

In 2005 bewees Veja, het Franse fairtradelabel voor sneakers, al dat clean zijn ook cool is. De Morgen ging de oprichters bezoeken in Brazilië