Het team van Wereldsolidariteit zamelde dit jaar opnieuw geld in voor #cleanekleren en liep natuurlijk zelf de 20 km door Brussel in schone loopshirts. Bedankt aan alle lopers!

Een eerste voorstelling van -Lieve getuigt- is achter te rug. Samen met Jef Van Hecken van Wereldsolidariteit toont ze het échte verhaal achter onze kleding. Wil je ook een avond bijwonen? Bekijk de data van komende voorstellingen en koop tickets

Een grote scheur kondigde de instorting een dag voordien reeds aan. En toch moesten de kledingarbeiders van Rana Plaza in Bangladesh onder zware druk opnieuw aan de slag. Het werden 1138 onder hen fataal. 6 jaar na de ramp van Rana Plaza vragen 29 organisaties om een wet die schendingen van mensenrechten moet voorkomen binnen de productieketens van Belgische bedrijven. In de kledingindustrie, maar ook in alle andere sectoren. Bekijk hieronder het videoverslag en een brief naar de partijvoozitters, met de vraag voor een Belgische wet.

 

#cleanekleren is 2 jaar oud! Tijd om eens terug te kijken naar het parcours van deze campagne. De petitie is dan wel overhandigd, de strijd om schone kleren stopt niet. #cleanekleren blijft vóór en achter de schermen actief en gaat voor niets minder dan een wet die bedrijven verplicht aan ketenzorg te doen.

Meer dan 45.000 mensen hebben de campagne gesteund: in scholen, op de bedrijfsvloer, op sportevenementen. Leden van onze campagnepartners hebben massaal gesport en zo meer dan 70 miljoen kilocalorieën verbrand. Er is zóveel gewandeld dat we vanuit België tot in de kledingfabrieken in Bangladesh zouden geraakt zijn.

In 2013 stortte het gebouw Rana Plaza in Bangladesh in. 1134 arbeiders lieten er het leven. Aan de hand van pakkende foto’s getuigen fotograaf Lieve Blancquaert en Jef Van Hecken van Wereldsolidariteit over hun ervaringen, ontmoetingen en over de huidige situatie van de kledingarbeiders.

 

Eind januari verschenen in de media een aantal artikels over een T-shirtcollectie die gelanceerd werd door de Spice Girls. Van de T-shirts van 22 euro zou 13 euro naar het goede doel gaan. Uit onderzoek van The Guardian bleek dat de T-shirts gemaakt werden door jonge, vaak onderbetaalde meisjes in Bangladesh.  Het Belgische kledingbedrijf Stanley/Stella liet de T-shirts maken. Vreemd, want Stanley/Stella zit in de hoogste categorie bij de Fair Wear Foundation, een organisatie die kledingbedrijven begeleidt bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in hun keten.

Op zondag 19 mei zullen opnieuw liters zweet door de straten van Brussel vloeien, want die dag wordt de 20 km door Brussel gelopen. Loop mee in en voor Cleane Kleren.

Veiligheidscontroles waar een eind dreigt aan te komen, een minimumloon dat niet voldoet en het harde optreden van politiediensten tijdens de voorbije protesten in hoofdstad Dhaka. Je zou voor minder verontwaardigd zijn. Op 31 januari wordt daarom geprotesteerd aan de Bengalese ambassades.

Tandwielen en kettingen zijn volledig uitgesleten, stappentellers zijn tilt geslagen en spieren zijn zo verzuurd als melk die al veel te lang in je koelkast staat. De actie 'Kwb beweegt voor #cleanekleren' is meer dan geslaagd.

Subcategorieën