Traditiegetrouw kabbelt de Ancienne Belgique tijdens de kerstvakantie eerder aan een gezapig tempo verder. Ook de allerzwaarste muziekliefhebber heeft immers familie waarmee hij tijdens de feestdagen al dan niet verplicht een gevulde kalkoen moet delen. Naast enkele traditionele optredens van kinderpaus Kapitein Winokio is het dus eerder kalm in de Brusselse rocktempel. Maar niet deze keer. Mario Goossens en zijn vrolijke vrienden deden het debiet op de zondagavond voor kerstmis de hoogte in gaan en al gauw ontstond een kolkende rivier van stevige riffs en beats.

Zondag 22 december organiseert Canvas voor De Warmste Week een muzikale avond in Ancienne Belgique. Voor de warmte zorgen de makers van de docureeks Paradise City.

De motor slaat aan. Na gemeenten als Gent en Geel, trekt nu ook Sint-Niklaas de kaart van de schone kleren. De middelgrote stad uit het Waasland gooit haar gewicht in de strijd voor een schonere wereld en koopt vanaf nu enkel nog kledij aan die geproduceerd is in menswaardige werkomstandigheden. De technici, gebouwbeheerders en schoonmakers van de stad zullen blinken als nooit tevoren!

Een eerste voorstelling van -Lieve getuigt- is achter te rug. Samen met Jef Van Hecken van Wereldsolidariteit toont ze het échte verhaal achter onze kleding. Wil je ook een avond bijwonen? Bekijk de data van komende voorstellingen en koop tickets

Het team van Wereldsolidariteit zamelde dit jaar opnieuw geld in voor #cleanekleren en liep natuurlijk zelf de 20 km door Brussel in schone loopshirts. Bedankt aan alle lopers!

Een grote scheur kondigde de instorting een dag voordien reeds aan. En toch moesten de kledingarbeiders van Rana Plaza in Bangladesh onder zware druk opnieuw aan de slag. Het werden 1138 onder hen fataal. 6 jaar na de ramp van Rana Plaza vragen 29 organisaties om een wet die schendingen van mensenrechten moet voorkomen binnen de productieketens van Belgische bedrijven. In de kledingindustrie, maar ook in alle andere sectoren. Bekijk hieronder het videoverslag en een brief naar de partijvoozitters, met de vraag voor een Belgische wet.

 

#cleanekleren is 2 jaar oud! Tijd om eens terug te kijken naar het parcours van deze campagne. De petitie is dan wel overhandigd, de strijd om schone kleren stopt niet. #cleanekleren blijft vóór en achter de schermen actief en gaat voor niets minder dan een wet die bedrijven verplicht aan ketenzorg te doen.

Meer dan 45.000 mensen hebben de campagne gesteund: in scholen, op de bedrijfsvloer, op sportevenementen. Leden van onze campagnepartners hebben massaal gesport en zo meer dan 70 miljoen kilocalorieën verbrand. Er is zóveel gewandeld dat we vanuit België tot in de kledingfabrieken in Bangladesh zouden geraakt zijn.

In 2013 stortte het gebouw Rana Plaza in Bangladesh in. 1134 arbeiders lieten er het leven. Aan de hand van pakkende foto’s getuigen fotograaf Lieve Blancquaert en Jef Van Hecken van Wereldsolidariteit over hun ervaringen, ontmoetingen en over de huidige situatie van de kledingarbeiders.

 

Eind januari verschenen in de media een aantal artikels over een T-shirtcollectie die gelanceerd werd door de Spice Girls. Van de T-shirts van 22 euro zou 13 euro naar het goede doel gaan. Uit onderzoek van The Guardian bleek dat de T-shirts gemaakt werden door jonge, vaak onderbetaalde meisjes in Bangladesh.  Het Belgische kledingbedrijf Stanley/Stella liet de T-shirts maken. Vreemd, want Stanley/Stella zit in de hoogste categorie bij de Fair Wear Foundation, een organisatie die kledingbedrijven begeleidt bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in hun keten.

Subcategorieën