13 organisaties geïnspireerd voor een duurzaam aankoopbeleid

Een sector waarin jonge mensen lange dagen werken in onveilige omstandigheden voor een hongerloon. Een sector die bovendien, op olie na, de meest vervuilende ter wereld is. We spreken hier uiteraard - dit blijft de #cleanekleren campagne - over de kledingsector. #cleanekleren organiseerde een infosessie voor aankopers van organisaties. ‘Hoe duurzaam kleding aankopen?’ was de vraag.

 

 

Je wil kleding aankopen die goed is voor 'mens én milieu'. De intentie is één zaak, effectief ‘faire’ kleding vinden is nog een ander paar mouwen. Controlemechanismen en labels zouden duidelijkheid moeten scheppen en onderscheid maken tussen faire en niet-faire kleding. Was het maar zo simpel. Biologische katoenproductie, kleding vrij van schadelijke stoffen, beperkt energieverbruik bij de productie, goede werk- en leefomstandigheden van katoenboeren, waardige lonen voor de kledingarbeiders,… Voor elk van deze zaken bestaat wel een label, maar zelden bevat het ook meerdere aspecten van het productieproces. Op de infosessie werd dieper ingegaan op de verschillende controlemechanismen en welke van deze betrouwbaar of niet.


Maar duurzaam kleding aankopen kan op andere manieren dan enkel fair aan te kopen. Het gaat immers ook om bepaalde zaken juist niet aan te kopen. Heeft het bestellen van 2000 ‘oh zo’n toffe’ petten immers wel zin als niemand van je organisatie ze op zijn hoofd zet? Of moet je elk jaar nieuwe T-shirts bestellen die het jaar erop niet meer gebruikt kunnen worden omdat het jaartal er werd opgedrukt? Kleine tips kunnen je helpen om, met hetzelfde budget over meerdere jaren, tot een duurzaam aankoopbeleid te komen.


De aankoop van kleding kan anders, en dat beseffen ook steeds meer organisaties. ACV, FOS-shop, KLJ, Groene Kring, Christelijke Onderwijscentrale, CM, Femma, Natuurpunt, Hopper Winkel, Herent Fairtradegemeente, Chirojeugd Vlaanderen, Gezinsbond en Brandweer Leuven: zij stuurden alvast hun aankopers naar de infosessie. Familiehulp deelde enthousiast haar ervaring: inspirerend.

 

Zelf ook geïnteresseerd om je kledingaankoop te verduurzamen?

Download dan de informatiebrochure.

 

DSCN5160