VIDEO - #cleanekleren klopt aan bij Kris Peeters

Meer dan 45.000 mensen hebben de campagne gesteund: in scholen, op de bedrijfsvloer, op sportevenementen. Leden van onze campagnepartners hebben massaal gesport en zo meer dan 70 miljoen kilocalorieën verbrand. Er is zóveel gewandeld dat we vanuit België tot in de kledingfabrieken in Bangladesh zouden geraakt zijn.

 

 

Kortom: oud, jong, man, vrouw, sporter en niet-sporter hebben massaal hun stem laten horen. Ze willen zeker zijn dat als ze sportkleding aankopen, deze 'clean' is en dus onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt is. Dat de kledingarbeiders hiervoor een leefbaar loon hebben gekregen.

Ook heel wat topsporters, uit verschillende disciplines staan achter onze eisen: wielrenner Philippe Gilbert, Rode Duivel Simon Mignolet, de Yellow Tigers volleybal, de Red Flames voetbal, voetbalclubs AA Gent, KV Mechelen en Moeskroen,...

Met al deze mensen samen kan je het hele Koning Boudewijnstadion vullen. Stel je het geluid eens voor als die allemaal samen roepen. Vandaar dat we met een gigantische megafoon naar minister Kris Peeters zijn getrokken. De stem van al deze mensen moet gehoord worden. Daarnaast verdienen ze een even indrukwekkend antwoord van bedrijven en politici.

Bindende regels voor bedrijven

De reactie van bedrijven is té mager. Ze vinden de actie sympathiek, maar vinden ethisch produceren commercieel niet interessant. De overheid voorziet ook weinig stimulansen om mensenrechten te respecteren in hun bedrijfsvoering.

Daarom hebben we aangeklopt bij Kris Peeters, huidig minister van Werk en één van de kopmannen voor de komende Europese verkiezingen. We verwachten bindende regels die kledingbedrijven verplichten de mensenrechten te respecteren. Als consument moet je de garantie krijgen dat je kleding die je koopt ethisch geproduceerd is. Uren op internet zoeken om uit te vissen welke merken verantwoord omgaan met hun kledingarbeiders hoort niet de standaard te zijn.

Een aantal Belgische bedrijven doen het echt goed. Zij zijn zelf vragende partij om de lat hoger te leggen. Daarom vraagt #cleanekleren: ondersteun deze voorbeeldige bedrijven met gepaste wetgeving en stimuleer ook al de anderen om ethisch te produceren.

De ontvangst van Kris Peeters en zijn kabinet was een eerste stap in dit proces. Het is nu aan de minister om ook iets te bewijzen. Goede voornemens zijn niet genoeg. We blijven wachten op daden!

 

 W1A9605 copy

 W1A9605 copy

 W1A9605 copy

 W1A9605 copy

 W1A9605 copy

 W1A9955

 W1A9955

 W1A9955