Duurzaam ondernemen is in de mode (deel 1)

Stad Gent en De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) ontworpen een toolbox voor duurzame aankopen. Werk jij in een aankoopdienst van een overheidsbestuur, dan is deze gids een handleiding voor jou om duurzame textiel aan te kopen.

 

Deze gids is een concrete toolbox voor een sociaal en duurzaam aankoopbeleid, gericht aan professionals uit de publieke sector. Het accent ligt op werkkledij omdat textiel (werk- en zorgkledij, linnen, signalisatiekledij…) een productgroep is met hoge milieu-impact en risico's op schendingen van arbeids- en mensenrechten. De toolbox biedt handvatten voor meer sociaal rechtvaardige aankopen, in de eerste plaats voor werkkledij, maar het principe van leveranciersengagement geldt voor alle productgroepen met grote risico’s in globale ketens.

De toolbox richt zich dus in de eerste plaats tot mensen die betrokken zijn bij het aankopen van werkkledij bij overheden, ziekenhuizen en politie. Tegelijk is de gids ook bedoeld voor de ontwerpers, producenten, distributeurs en alle andere betrokken actoren. Want enkel mits intense samenwerking tussen alle partijen heeft duurzame productie een kans op slagen! Waterdichte garanties zijn er niet, maar de toolbox toont hoe ook publieke aankopers de situatie van arbeiders kunnen verbeteren en hoe ze de internationale en nationale wetgeving over arbeidsomstandigheden, mensenrechten en leefbare lonen helpen te respecteren, in samenwerking met leveranciers.

Mogelijks roept de toolbox bij jou echter ook nieuwe vragen op. Daarmee kun je altijd terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of uiteraard ook gewoon bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Trouwens, voor deel 2 over het duuzaam ondernemen zijn wij bezig met het ontwerpen van een publicatie met richtlijnen voor organisaties en bedrijven, zodat ook zij handvatten krijgen bij het ontwikkelen van een sociaal en duurzaam aankoopbeleid. Wordt vervolgd...