Duurzaam kleding aankopen, hoe pak ik het aan in mijn organisatie? Deze publicatie van #cleanekleren zet je op weg, want duurzaam aankopen is niet zo eenvoudig, maar wel belangrijk!
Zoals beloofd in onze blog over duurzaam aankopen voor overheden is dan nu de publicatie met richtlijnen voor organisaties en verenigingen er! Wil je nieuwe promokleding aankopen voor de leden van je organisatie? Hebben jij en je collega’s nieuwe sportshirts nodig? En vind je het belangrijk dat deze kleren in eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt worden? Goed, want 'koopkracht' maakt mee het verschil. Wij kunnen je de handvaten bieden voor het ontwikkelen van een sociaal en duurzaam aankoopbeleid. Je kan de publicatie hier (pdf) terugvinden.
In de kledingsector gaan nog heel veel dingen fout. Het is één van de meest vervuilende industrieën en bovendien moeten de kledingarbeiders lange dagen werken voor lage lonen. Door werk-, sport- en promotionele kleding te kopen die in goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, duw je de sector in de juiste richting. De makers van jouw kleren hebben een beter leven en je doet merken die nog niet sociaal duurzaam zijn inzien dat ook zij deze keuze moeten maken.
Deze publicatie gidst je door je aankoopproces:
- Wat is duurzaam aankopen en waarom kies je er beter voor?
- Hoe weet je of kleding duurzaam is? Met een overzicht van veel voorkomende labels, keurmerken en managementsystemen voor kleding.
- Duurzaam aankopen stap voor stap: Welke aankoop? Welke vragen stel ik? Bij wie koop ik aan?
- Een handige bijlage met een overzicht van merken en verdelers voor sport-, werk-, en promotionele kledij die werk maken van ‘schone kleren’.
Ben jij een publieke aankoper? Zoals aan het begin van deze blog vermeld, is er een gids speciaal voor jullie ontwikkeld, en die kan je hier (pdf) terugvinden.