Internationaal protest aan ambassades Bangladesh

Veiligheidscontroles waar een eind dreigt aan te komen, een minimumloon dat niet voldoet en het harde optreden van politiediensten tijdens de voorbije protesten in hoofdstad Dhaka. Je zou voor minder verontwaardigd zijn. Op 31 januari wordt daarom geprotesteerd aan de Bengalese ambassades.

 

Bijna 6 jaar is het geleden dat het Rana Plaza complex in Bangladesh instortte en het leven eiste van 1.138 kledingarbeiders. Geen maand later was er het Bangladesh Akkoord dat voortaan de brand- en gebouwveiligheid van de Bengaalse kledingfabrieken zou controleren. Veel goed werk is reeds geleverd, maar de eindmeet is nog niet in zicht. En toch wil de regering van Bangladesh het Akkoord het land uitzetten en de veiligheidscontroles overnemen. Aangezien de lokale overheid daar niet klaar voor is, zal de veiligheid van vele fabrieken ongetwijfeld weer achteruit gaan.

In een veilige omgeving werken is één zaak, genoeg betaald worden voor het zware werk dat geleverd wordt is nog iets anders. Het minimumloon van een kledingarbeider werd in december nog opgetrokken tot … 84 euro per maand. Een bedrag dat nog steeds veel te weinig is om een menswaardig leven te leiden. Lokale protesten om dit aan te klagen werden beantwoord met zwaar politiegeweld en het ontslag van honderden stakende arbeiders.

De situatie is onhoudbaar en de toekomst onzeker. Daarom trekt de Schone Kleren Campagne samen met Wereldsolidariteit en een vijftiental andere organisaties op 31 januari naar de ambassade van Bangladesh in Brussel om al deze zaken aan te klagen. Op hetzelfde moment zullen ook in Washington, Londen, Den Haag, Edingburgh en Genève protesten plaatsvinden aan Bengalese ambassades.

Oproep Actie ambassade 31 januari 003

Kom mee protesteren op 31 januari!

12u-13u - Ambassade Bangladesh - Jacob Jordaensstraat 29, 1000 Brussel