Tips & tricks van de sportieve zusjes De Vleeschouwer

"Lopen met Wereldsolidariteit geeft een extra boost!" Zo verwoorden de zusjes De Vleeschouwer hoe het voelt om voor Wereldsolidariteit deel te nemen aan de 20 km door Brussel. Barbara & Liza nemen ook dit jaar opnieuw deel aan de wedstrijd en lopen voor Cleane Kleren. Hun enthousiasme is aanstekelijk en wij laten dan ook graag de meisjes zelf aan het woord met enkele tips & tricks voor iedereen die van sport, fair fashion of Brussel houdt. 

 

 20 km lopen is op zich al een uitdaging. En toch kozen jullie ervoor om ook nog te lopen voor Wereldsolidariteit. Wat drijft jullie?

Onze vader, Patrick De Vleeschouwer, heeft altijd al deelgenomen aan veel loopevenementen en is lang een fervente loper geweest. Ook deelnemen aan de 20 km door Brussel was voor hem altijd een evidentie. Dit gecombineerd met zijn engagement zorgde ervoor dat wij hem al van kinds af aan stonden aan te moedigen aan de zijlijn toen hij meeliep voor WS. Zijn enthousiasme zal aanstekelijk gewerkt hebben want wij staan nu, x-aantal jaren later, elke keer zelf aan de startlijn. Wat ons blijft drijven? Enerzijds lopen voor het goed doel natuurlijk, maar ook de gezonde competitiviteit tussen de familie blijft ons drijfkracht geven.

Is er een grote voorbereiding nodig voor deze wedstrijd? Kan je tips geven voor de lezers?

Liza: De eerste keer dat ik heb deelgenomen aan de 20km door Brussel was ik 18 jaar (2012). Ik was toen nog niet zo ervaren in het lopen en kende mijn eigen krachten en grenzen ook nog niet. Ik begon dan ook gewoon met lopen zonder trainingsschema of eender wat. Eenvoudig langzaam opbouwen en meermaals per week gaan lopen was mijn "plan" om die 20km voor de eerste keer te halen. Uiteindelijk is dit heel erg goed gelukt, dus heb ik diezelfde tactiek maar behouden! Uiteraard leer je jezelf beter kennen na enkele deelnames en kan je je prestatie steeds verbeteren, maar een schema of bepaald voedingspatroon is bij mij niet aan de orde. Ik doe het op feeling.

Barbara: Mijn eerste deelname was in 2008, ik was toen ook net 18 jaar. Ik train eigenlijk het hele jaar door, ongeveer 2x/week. Ik heb dus altijd wel een basisconditie, maar eens de wedstrijd begint te naderen drijf ik mijn trainingen op van gemiddeld 8km naar 15-20km.

Wat maakt de 20 km door Brussel zo bijzonder?

Sfeer, sfeer, sfeer en nog eens sfeer. De "rush" en ambiance die je meemaakt tijdens het lopen is met geen enkele andere loopwedstrijd te vergelijken. Bruxelles ma belle, sprout to be Brussels!

Is het een meerwaarde om te lopen samen met de groep lopers van Wereldsolidariteit?

Zeker! Vooraf kan je je rustig klaarmaken en al eens een babbeltje slaan met enkele medelopers. Tijdens het lopen herken je dan iedereen van Wereldsolidariteit en geeft dit een extra boost. En na het lopen kan je dan samen met alle andere lopers die zich ingezet hebben voor Wereldsolidariteit napraten over de wedstrijd.

Lukt het goed om geld in te zamelen voor Wereldsolidariteit & heb je tips voor de lezers?

Dit lukt ons toch elk jaar weer aardig, ja. Wij beginnen het inzamelen meestal twee maanden voor het startschot. Telkens als we dan vrienden, collega's of familie zien, vragen we ze eens persoonlijk of ze ons willen sponsoren voor Cleane Kleren. Dan heb je toch dat persoonlijk contact en gaat het allemaal net iets vlotter. Een maandje voor het startschot delen we dan een oproep op sociale media voor het grote publiek. Vorig jaar hebben we dat ook voor het eerst gedaan met Dono.be, waar sponsors dan direct hun bijdrage op kunnen storten. Dit verliep ook wel vlot, waardoor wij alle twee tegen eind mei toch een aardig bedrag verzameld hadden. Onze tip: combineer de persoonlijke aanpak met de moderne aanpak via sociale media!

Krijg jij er ook al zin in dankzij het enthousiasme van de zusjes? Schrijf je in voor de 20 km van Brussel en loop mee voor Wereldsolidariteit