Heb jij ook een sportoutfit van Adidas, Nike, Puma, Reebok of een ander sportmerk? Dan is de kans groot dat dit gemaakt werd aan de andere kant van de wereld, bijvoorbeeld in Cambodja, Bangladesh, China of Indonesië. Daar werken jonge mensen lange dagen in onveilige omstandigheden voor een hongerloon (lees getuigenissen). Samen met jou wil #cleanekleren ook dit jaar zich ten volle inzetten om hier verandering in te brengen!
Ook Belgische bedrijven maken sportkleding. Denk maar aan Bioracer, Jartazi, Patrick Sport en Vermarc. Sommigen klinken bekend in de oren als leverancier van kledij voor sportclubs en top athleten. Maar ook zij laten hun kledij in het buitenland produceren. Waar en in welke omstandigheren precies, daar hebben we naar te raden. We verwachten allemaal dat onze topsporters clean zijn. Waarom verwachten we dan niet hetzelfde van onze sportkleren?
Drie concrete vragen
#cleanekleren wil een constructieve dialoog aangaan met sportmerken aan de hand van drie concrete vragen. Zorg voor:
1. Transparantie over waar en in welke omstandigheden de sportkledij gemaakt wordt
2. Leefbare lonen voor kledingarbeidsters die de kleren maken
3. Vakbondsvrijheid in de fabrieken waar de kleding gemaakt wordt
Daarbij kunnen sportmerken die ècht werk willen maken van "cleane kleren" zich aansluiten bij de Fair Wear Foundation. Merken die FWF-lid zijn passen een goede gedragscode toe en geven garantie voor leefbare lonen & vakbondsvrijheid. Daarbij worden ze ook onderworpen aan externe controles. Ben je op zoek naar "cleane sportkleren?" Op de website van FWF vind je merken terug als Gonso, Odlo, Jack Wolfskin, Sprayway, Vaude, Haglöfs, Salewa, Dynafit en nog veel meer. Neem zeker een kijkje!
Meer
- Scroll terug naar boven en neem een kijkje bij Doe Mee. Hier ontdek je wat je nog meer kan doen voor #cleanekleren
- Ontdek welke partners zich achter deze campagne scharen
- Ontdek het campagnemateriaal
- Lees meer info over de campagne in de campagnebrochure (pdf)