Doe een gift voor kledingarbeidsters

Wil je helpen? Dat kan met een gift. Met jouw steun strijden onze partners voor een hoger loon en veilige werkomgeving voor kledingarbeidsters. 

 

Een gift vanuit je vereniging

Als vereniging samen een doel ondersteunen, dat noemen wij pas teamwork! 

Een gift overmaken kan online

of via bankoverschrijving:

VDK BE41-8900-1404-3510 - Bic: VDSPBE91

Graag vermelden: Gift cleanekleren + naam van je vereniging.

Een gift als particulier

Wist je dat je vanaf 40 euro (op jaarbasis) een fiscaal attest kan krijgen? Zo bedanken wij jou voor de steun!

Je kan online steunen.

Of via bankoverschrijving:

VDK BE41-8900-1404-3510 - Bic: VDSPBE91

Graag vermelden: Gift cleanekleren

Sponsor een ambassadeur

Je kan de mensen die zich reeds actief inzetten sponsoren in hun activiteit. Lees hier meer informatie en kijk op Dono.be wie je wil steunen.

Wij respecteren jouw privacy

Als je een gift overmaakt is er sprake van een noodzakelijke informatie-overdracht. Wij vinden jouw privacy belangrijk en gaan met respect om met je persoonlijke gegevens. Hoe wij persoonsgegevens verwerken lees je hier. 

Waar gaat je steun naartoe en wat wordt ermee gedaan

Wereldsolidariteit en ACV werken al jarenlang samen met vakbonden van kledingarbeidsters in Cambodja, Bangladesh en Indonesië. Deze vakbonden organiseren kledingarbeidsters zodat zij kunnen opkomen voor hun rechten. Jouw steun wordt gebruikt om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen, zoals een hoger loon, een veilige werkomgeving en sociale bescherming. 

De kledingvabkonden in Azië zetten zich met hart en ziel in voor verbetering van arbeidsomstandigheden van kledingarbeidsters in hun land. En met succes! Zo realiseerde C.CAWDU (kledingvakbond Cambodja) een verhoging van het wettelijke minimumloon voor kledingarbeidsters, werkte NGWF (kledingvakbond Bangladesh) mee aan het “Veiligheidsakkoord Bangladesh” na de ramp van Rana Plaza, en kon Garteks (kledingvakbond Indonesië) samen met andere vakbonden een “protocol rond vakbondsvrijheid in Indonesië” afsluiten met NIKE.

Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. De lonen moeten nog steeds naar omhoog, veiligheid in de kledingfabrieken blijft een groot probleem en vakbondsvrijheid bestaat dan misschien op papier, maar in realiteit worden vakbondsmilitanten nog steeds opgepakt, gewelddadig benaderd of zelfs vermoord. Er blijft dus nood aan jouw financiële steun! Want enkel wanneer kledingarbeidsters zich kunnen verenigen in sterke vakbonden, kunnen zij hun rechten opeisen. 

Ben je benieuwe naar wat zij kunne doen met jouw gift? Hier enkele voorbeelden:

  • Met € 50 vormt de kledingvakbond vijftig arbeidsters rond minimumlonen, korte termijncontracten en arbeidsrechten. Een goed geïnformeerde arbeidster staat steviger in de schoenen.
  • Met € 150 informeert de vakbond dertig arbeidsters over het nut van een ziekteverzekering, en helpt ze hen bij de betaling van de eerste premie. Iedereen heeft recht op betaalbare gezondheidszorgen.
  • Met € 280 zet de juridische dienst van de kledingvakbond een rechtszaak op voor de arbeidsrechtbank n.a.v. een schending van arbeidsrechten. Onrecht moet bestreden worden.
  • Met € 430 leidt gezondheidsorganisatie GK een gezondheidswerkster op. Zij verleent basiszorgen en gezondheidsvoorlichting aan fabrieksarbeidsters. Zo wordt een arbeidster ook letterlijk sterker.

 

Bedankt!