Doe een gift voor kledingarbeidsters

Wil je helpen maar heb je geen zin of tijd om hier actief mee bezig te zijn? Dan kan je altijd een gift doen. Dit is eenvoudig en helpt #cleanekleren om kledingmerken over de streep te trekken. Op die manier kan je met weinig moeite toch veel helpen in de strijd voor een hoger loon en veilige werkomgeving voor kledingarbeidsters. 

 

Doe een gift vanuit je vereniging

Als vereniging samen een doel ondersteunen, dat noemen wij nog eens teamwork! Je kan hier online je gift doen of via:

VDK BE41-8900-1404-3510

Bic: VDSPBE91

Graag met vermelding: Gift cleanekleren + naam van je vereniging.

 

Doe een gift als particulier

Wist je dat vanaf 40 euro (op jaarbasis) je een fiscaal attest kan krijgen? Op die manier bedanken wij je voor je steun! Je kan hier online je gift doen of via:

VDK BE41-8900-1404-3510

Bic: VDSPBE91

Graag met vermelding: Gift cleanekleren

 

Wil je op een meer tastbare manier geld geven?

Dat is ook mogelijk! Je kan de mensen die zich reeds actief inzetten sponsoren in hun activiteit. Lees hier meer informatie en kijk op Dono.be wie je wil steunen. 

 

Naar waar gaat je steun en wat wordt ermee gedaan

Wereldsolidariteit en ACV werken al jarenlang samen met vakbonden van kledingarbeidsters in Cambodja, Bangladesh en Indonesië. Deze vakbonden organiseren kledingarbeidsters zodat zij kunnen opkomen voor hun rechten. Jouw steun wordt gebruikt om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen, zoals een hoger loon, een veilige werkomgeving en sociale bescherming. 

De kledingvabkonden in Azië zetten zich met hart en ziel in voor verbetering van arbeidsomstandigheden van kledingarbeidsters in hun land. En met succes! Zo realiseerde C.CAWDU (kledingvakbond Cambodja) een verhoging van het wettelijke minimumloon voor kledingarbeidsters, werkte NGWF (kledingvakbond Bangladesh) mee aan het “Veiligheidsakkoord Bangladesh” na de ramp van Rana Plaza, en kon Garteks (kledingvakbond Indonesië) samen met andere vakbonden een “protocol rond vakbondsvrijheid in Indonesië” afsluiten met NIKE.

Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. De lonen moeten nog steeds naar omhoog, veiligheid in de kledingfabrieken blijft een groot probleem en vakbondsvrijheid bestaat dan misschien op papier, maar in realiteit worden vakbondsmilitanten nog steeds opgepakt, gewelddadig benaderd of zelfs vermoord. Er blijft dus nood aan jouw financiële steun! Want enkel wanneer kledingarbeidsters zich kunnen verenigen in sterke vakbonden, kunnen zij hun rechten opeisen. 

Ben je benieuwe naar wat zij kunne doen met jouw gift? Hier enkele voorbeelden:

  • Met € 50 vormt de kledingvakbond vijftig arbeidsters rond minimumlonen, korte termijncontracten en arbeidsrechten. Een goed geïnformeerde arbeidster staat steviger in de schoenen.
  • Met € 150 informeert de vakbond dertig arbeidsters over het nut van een ziekteverzekering, en helpt ze hen bij de betaling van de eerste premie. Iedereen heeft recht op betaalbare gezondheidszorgen.
  • Met € 280 zet de juridische dienst van de kledingvakbond een rechtszaak op voor de arbeidsrechtbank n.a.v. een schending van arbeidsrechten. Onrecht moet bestreden worden.
  • Met € 430 leidt gezondheidsorganisatie GK een gezondheidswerkster op. Zij verleent basiszorgen en gezondheidsvoorlichting aan fabrieksarbeidsters. Zo wordt een arbeidster ook letterlijk sterker.

 

Bedankt!